Bölümler

ADAY ÖĞRENCİ

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Ülkemizde ve dünyada sayıca artış gösteren sanat alanları arasında Gastronomi ve Mutfak Sanatları yerini almıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, ülkemizin konumu ve barındırdığı kültürel zenginliğin bir çıktısı olan ve dünyada eşsiz bir yere konumlanan mutfağını, teknik bilgi ve sanatsal donanımı ile uygulamalı olarak geliştirmek amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak hedefimiz, otantik unsurların farkındalığı, yetenek ve yaratıcılıkla, alana ait güncel teknolojileri kullanabilen, bunları gelişmiş bir kalite algılayışı ile bütünselleştirebilen şefler yetiştirmektir.

Bu bağlamda uygulama ağırlıklı olarak tasarlanmış olan müfredatın yanı sıra, öğrenci deneyimini profesyoneller desteği ile arttırmaya yönelik staj uygulaması da eğitim sürecinde yer almaktadır. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler; oteller, restoran catering sektörünün birçok branşında değişik unvanlarla istihdam olabilmektedir. Ayrıca araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilir; yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olabilecekleri gibi, uzmanlıkları doğrultusunda kendi iş yerlerini kurabilirler.

GENEL BİLGİ

Kuruluş Yılı 

2020-2021

Puan Türü

SÖZ

Eğitim Dili

Türkçe

Hazırlık

İsteğe Bağlı

Öğretim Süresi

4 Yıl

Yerleşke Bilgisi

Sütlüce Yerleşkesi

Bölüm Başkanının Mesajı

Değerli Öğrenciler,

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, ülkemizde ve dünyada yeme-içme sanatının bilimsel yollarla geliştirilmesi, geleneksel kültürün korunması, tüketici gereksinimlerine yönelik ürün ve mutfak hizmetlerinin çeşitlendirilmesine     katkı sağlamak üzere mezun yetiştirmek ve bilimsel çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur. Öğretim programımızda gastronomi bilimi, gıda bilimi ve teknolojisi,  gıda güvenliği,  yeni ürün geliştirme, mutfak işletmeciliği ve pazarlaması, yemek kültürü ve tarihi, gastronomi turizmi,  yemek pişirme teknikleri,  füzyon mutfak, moleküler gastronomi, dünya mutfakları gibi geniş bir yelpazede dersler yer almaktadır. Çok zengin bir kültürel mirasa sahip olduğumuz ülkemizde, geleneksel mutfak kültürümüzün bilimsel yollarla korunması ve dünyaya tanıtımı yanında, çeşitli kurumsal işbirlikleri ile dünya mutfakları uygulamalarının da öğrencilerimize kazandırılması hedeflenmektedir.  

Başlıca amacımız, programımızda yer alan dört yıllık lisans öğretimi ve staj uygulamalarıyla, üst düzey mesleki bilgi ve becerilere ve etik değerlere sahip; liderlik özelliği taşıyan, ekip çalışmasına yatkın; yenilikçi, yaratıcı ve girişimci mezunlar yetiştirilmesidir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptir; Kamu kurumları, büyük otel mutfakları, restoranlar, yiyecek-içecek işletmeleri, kruvaziyer seyahat gemileri, catering şirketleri gibi toplu tüketim yerlerinde gastronomi uzmanı, yönetici ve şef olarak çalışabilmektedir. Mezunlarımız yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yaparak akademisyen olarak da görev alabilirler.  

Gastronomi ve mutfak sanatları, alanında zengin bir çeşitliliğe sahip olan ülkemizin ekonomik ve kültürel gelişmesinde önemli yer almaktadır. Günümüzde gastronomiye olan ilginin hızla artışına paralel olarak, turizm, gıda ve yeme-içme sektöründe yer alan işletmeler gastronomi alanında iyi eğitim görmüş ve donanımlı personel arayışı içindedir. Bölümümüz sahip olduğu güçlü akademik kadrosu, teorik ve uygulamalı dersleri ve sektörel işbirlikleri ile nitelikli mezunlar yetiştirmek üzere tüm olanaklarını kullanmaktadır.

Prof. Dr. Güner ARKUN

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı